Triplex - Multiplex - Is opgebouwd uit een oneven aantal verlijmde fineerlagen. Veel toegepast in de vliegtuigbouw, meubelindustrie, en in de scheepsinterieurs is het niet meer weg te denken. Het is licht, buigzaam, sterk en duurzaam.

Fineer

Zagen van 1.1 tot 1.6 mm
Steken van 0.7 tot 0.9 mm
Snijden van 0.7 tot 0.9 mm
Schillen van 0.3 tot 9.5 mm

Een plaat of strook van ½ tot enkele millimeters dik massief hout heet fineer. Fineer wordt gebruikt voor het bekleden van meubelen, meubelpanelen en voor de fabricage van o.a. tri- en multiplexplaten.
Het gedeelte van de stam, het worteleind, is meestal zodanig geaderd, gegolfd en getekend, dat het ongeschikt is als timmerhout. Voor het vervaardigen van fineer zijn deze eigenschappen juist wel uitstekend.

Fineer verkrijgt men door: zagen, steken, snijden of schillen. Welke methode wordt toegepast hangt af van de houtsoort en waarvoor het wordt gebruikt. Bij het snijden en schillen worden de stukken stam eerst gekookt of gestoomd om het zachter te maken. Door deze bewerking vindt er een kleur verandering plaats. Het fineer wordt donkerder, wat voor b.v. noten, beuken of mahonie perfect is, maar voor de lichtere soorten als berken en essen weer niet. Deze soorten worden juist gekozen voor hun kleur. Zagen heeft als voordeel, dat het hout niet gekookt of gestoomd hoeft te worden. Door het grote hout verlies bij dit proces wordt deze methode niet of nog maar weinig toegepast.

Steken en snijden gebeurd op de kaasschaaf manier. Een bewerking waarbij de beitel of mes beweegt en het hout stil staat, of net andersom, het hout maakt een horizontale beweging en de beitel of mes staat stil. Hier steekt of snijd men stroken.

Schillen wordt het meest toegepast en gebeurt in een soort van draaibank. Een lang mes wordt tegen de ronddraaiende houtklos gedrukt. Bij iedere wenteling wordt het mes dichter naar het hart van de stam bewogen, zodat er een lange krul ontstaat. De lengte van dit fineer is hier veel langer dan bij steken of snijden en geeft het minste afval. Geschild fineer wordt over het algemeen gebruik voor het maken van triplex of bekleden van grote oppervlakken zoals meubelpanelen.

Lijmen
Rechtdradig fineer is zonder veel moeite te lijmen op een ondergrond. Het blijft vlak en laat zich goed bewerken. Dat is anders bij gevlamd en getekend fineer. Dit dunne fineer trekt en barst vaak tijdens het lijm proces en dient men dan ook goed vlak geperst te laten drogen. Desondanks kunnen daarna blazen ontstaan ("een haas" zegt de meubelmaker). Voorzichtig opensnijden en opnieuw lijmen en persen is vaak de enige mogelijkheid om die haas te killen. Om trekken bij plaat materiaal te voorkomen dient men deze aan beide zijden te belijmen. Hier wordt veelal een z.g. goedkopere tegenfineer voor gebruikt.

 

Uw online bouwmarkt!

 

Bamboe is duurzame luxe
 
Special, over fineren
door AF klik: hier

 

Azalp Voordeelshops

 

;

     

Triplex

betekent drievoudig en is niet meer dan drie lagen fineer kruislings op elkaar gelijmd. Kruislings wil zeggen, dat de platen onder een hoek van 90 graden op elkaar zijn bevestigd om het werken van het hout tegen te gaan. Dat is ook de reden dat de buitenste lagen van dezelfde houtsoort en dikte zijn. Op die manier ontstaat er een gelijkmatige verdeling van krachten die elkaar in evenwicht houden en zo de spanningen in het hout te niet doen.

Voor het op elkaar lijmen van de lagen fineer wordt tegenwoordig een kunstharslijm gebruikt. Met het toepassen van bepaalde lijmsoorten is het mogelijk de platen watervast of zelfs kookvast te verlijmen. Bij het verlijmen van triplex wordt de tussen plaat het blindfineer door de lijm gevoerd, zodanig dat beide vlakken gelijkmatig van lijm zijn voorzien.
De drie platen fineer komen daarna in een étagepers, waarna ze onder druk en stoom van 150 ºC worden geperst. De vochtige warmte maken de fineerplaten zacht en de lijm dun. Het effect van dit proces is dat er een vlakke goed verlijmde plaat ontstaat. Perstijd en stoom druk is afhankelijk van, het soort hout, de dikte van het fineer en de lijm met de daaraan gekoppelde kwaliteit die wordt verlangd. Na het lijm proces moeten de platen drogen. Daarna volgt het op maat brengen en schuren van de platen.

Triplexplaten zijn in verschillende kwaliteiten en maten te verkrijgen. De verschillende kwaliteiten vindt u hieronder.
Voor maten klik hier

     

Berkentriplex ; heeft een binnen vulling van berken- en/of vurenfineer.
Voor maten
klik hier

     


Edeltriplex ; is lauantriplex met aan één zijde een dun laagje edelfineer in b.v. eiken, noten, beuken of grenen.
Voor maten klik hier

     


Vliegtuigtriplex ; alle lagen zijn van berkenfineer.
Voor maten klik hier

     

Lauantriplex ; voor de binnenvulling wordt veelal merantiefineer gebruikt.
Voor maten klik hier

     

Deurplaat ; is gelijk een plaat edelfineer in afwijkende maten.
Voor maten klik hier

     


Printplaat ; is lauantriplex met aan één zijde een papier overlay in kleur en/of houtnerf motief.
Voor maten klik hier

 

Multiplex

Wil zeggen dat er meer dan drie lagen fineer worden toegepast. De verdere werkwijze is als bij triplex, kruislings verlijmen om spanningen in de plaat op te vangen. Altijd een oneven aantal fineerlagen. Voor de buitenzijde gebruikt men over het algemeen hele vellen fineer. De binnen vulling, het zogenaamde blindfineer, bestaat meestal uit stroken fineer, die onderling gevoegd worden door speciale machines. Deze voegen worden verlijmd en tegen elkaar gedrukt. Soms worden de voegen afgedekt met dun plakband of wordt er een verbinding gemaakt door kunststof draden kruislings over de stroken te plakken. Het spreekt vanzelf dat zowel het plakband en/of de draden geen extra verdikking mag geven tussen de fineerlagen.

Bij het verlijmen van multiplex wordt altijd de 2e, 4e en eventueel de volgende even genummerde fineerlaag, afhankelijk van de gewenste dikte van de plaat, door het lijmbad gevoerd. Verder verloopt het proces als bij triplex. Uiterlijk van de plaat, de binnenvulling, de lijmsoort, dikte enz. welke prioriteit stelt men.
Voor maten klik hier


Watervast verlijmde platen ;

De naam zegt het al, daar is voor verlijming van de fineerlagen onderling een watervastelijm gebruikt. Ook hierin bestaan verschillen. Een multi-exterieurplaat is aan de buitenzijde nog steeds hout en dient als zodanig tegen vocht bewerkt te worden. Met een juiste behandeling zijn deze dan ook buiten te gebruiken.

Multiplexplaten zijn in verschillende kwaliteiten en maten te verkrijgen.
Voor maten klik hier

 

 

Kerto ; Kerto begint daar waar traditioneel triplex ophoudt.
Meer over Kerto klik hier

 

Okoumé ; alle lagen zijn van okouméfineer.
Voor maten klik hier

 

Populier ; alle lagen zijn van populierfineer.
Voor maten klik hier

 

Mahonie ; alle lagen zijn wel van mahoniefineer maar van een andere kwaliteit.
Voor maten klik hier

 


Underlayment ; alle lagen zijn van vurenfineer met rondom messing en groef.
Voor maten klik hier

 

Finnjoist© ; ligger of drager van OSB stroken in Kerto flenzen.
Meer over Finnjoist© klik hier

 

Betonplex ; binnen vulling van berken- en/of vurenfineer. De deklaag is een bruine film ca. 120 gr.
Voor maten klik hier

 

Jumbo multiplex ; Jumbo is een produkt - kwaliteitsmerk wat ondermeer blijkt uit een garantie periode van 20 jaar. Jumbo producten worden door professionele verwerkers en opdrachtgevers gebruikt c.q. voorgeschreven. Jumbo is verkrijgbaar in Okoumé, Mahonie en Super Paint.
De dikte van Okoumé is 4,6,8,10,12,15,18,22,25 en 40mm.
De dikte van Mahonie is 4,6,8,10,12,15 en 18mm.
De gegronde platen (Jumbo Super Paint) zijn 8,10,12,15 en 18mm. dik.

Brochure  over JUMBO platen

Mahonie garantiemultiplex ; = kwaliteitsmerk wat ondermeer blijkt uit een garantie periode van ook 20 jaar. Mahonie garantieplaten hebben tussenlagen van Mahonievervangers.
Dat is één verscschil, de prijs is het tweede verschil.

Voor meer info;

Bruynzeel Suprahecht Mahonie ; = kwaliteitsmerk wat ondermeer blijkt uit een garantie periode van 20 jaar. Suprahecht heeft volledig Mahonie tussenlagen.
De Rolls Royce onder de multiplexsoorten
Bruynzeel Suprahecht is de TOP onder de garantie multiplex-soorten. Het is weliswaar zeer kostbaar maar is opgebouwd uit door-en-door Mahonie fineerlagen en heeft een extra dik (1,5 mm) dekfineer.

 

Voor meer info
Verkoop adressen :

 

Foto op hout

 
Homepage