HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Wengé Loofboom (ll)

"Millettia laurentii" - Fam: Leguminosae
WengéWengé bloeiwijze


Wengé boom en hout.

Als het pas gezaagd is heeft "Wengé" een licht geel/bruine kleur. Door het droogproces en het zonlicht wordt het steeds donkerder. Na verloop van tijd gaat het verkleuren precies omgekeerd en wordt het door het inwerken van licht weer lichter. Deze duurzame houtsoort komt van een boom die maar 20 tot 25 meter wordt met een doorsnee van 60 tot 100 cm en hoofdzakelijk groeit in Tropical West Africa, Zaire, Cameroon, Gabon, Tanzania.

Wengé hout eigenschappen.

Negatief; Wengé heeft als veel tropische houtsoorten chemicaliën in zich, die bij bewerking vrijkomen en in dit geval maag aandoeningen en/of huidontstekingen kunnen veroorzaken voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Splinters zijn moeilijk te verwijderen en veroorzaken direct een ontsteking. De donker gekleurde inhoudstoffen van wengé kunnen in water oplossen en vlekken veroorzaken. Daarom dient men zeker bij buiten toepassingen het hout te beschermen met een afwerklaag. Voor spijkeren en schroeven is voorboren noodzakelijk. Het hout is splijt gevoelig. Lijmen gaat matig en buigen gaat slecht. .

Positief; Wengé heeft een prachtige tekening en is vrij goed te bewerken. Door de hardheid zal gereedschap echter snel bot worden. Afwerken met was geeft een mooier, warmer effect dan met olie of lak.

Wengé volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Wengé 850 kilogram.

Wengé Duurzaamheid. Klasse ll

Wengé hout toepassingen.

De positieve eigenschappen maakt het hout geschikt voor velerlei toepassingen. Parket en strokenvloeren, raam- en deurkozijnen, gevelbetimmering, trappen en traptreden, maar ook houtsnij- draai- en beeldhouwwerk. Massief wengé en fineer voor de meubelindustrie.

Kijk ook eens naar de Panga Panga

Naar Ardennen Vakantieland
Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de ArdennenAzalp Saunavoordeel

Wengé bloeiwijze

Wengé bloem en blad

Wengé bloem en blad

Houtkleur Wenge

Houtkleur Wengé

Wengé stammen klaar voor export

Wengé stammen
klaar voor export


Wengé