HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Vuren (Spar) Naaldboom (lV)

"Picea abies" - Fam: Pinaceae
Vuren - Spruce - Fichte - EpicéEen Vurenboom bestaat niet

Toch is "Vurenhout" in Nederland de meest bekende en gebruikte houtsoort. Het komt van de Picea abies een fijnspar de boom die als kerstboom algemeen bekend is.

Zelfs in Nederland bestaan er produktie bossen van de fijnspar, maar de opbrengst kan niet voldoen aan de vraag. Het in ons land verkrijgbare vurenhout komt uit streken als Noord- Midden- Oost- Europa en Noord- AziŰ vandaan.

Klimatologische verschillen geeft natuurlijk ook verschillen in kleur en structuur.
De Europese boom wordt gemiddeld 35 meter met een doorsnee van 60 tot 120 met soms een uitschieter tot 180 cm. Fijnsparren uit de Balkan worden gemiddeld 60 meter met een doorsnee van 180 cm.
Er zit weinig hars in het licht gekleurde hout. Kwasten zijn ovaal van vorm omdat de takken schuin naar beneden groeien en zijn licht van kleur.


Vurenhout eigenschappen.

Negatief; Donker bruine plekken in het hout, het zogenaamde druk- of reactiehout, is een reactie op de groeiwijze van een boom. Scheef groeien van de boom geeft zo'n reactie. Die plekken zijn bros en bij het afwerken dient men daar rekening mee te houden.

Positief; Met de hand als machinaal is vuren goed te bewerken. Vooral hout met smalle groeiringen is goed te bewerken. Spijkeren en schroeven, enigszins splijtgevoelig. Goed te lijmen en af te werken. Vuren is geurloos.

Vurenhout volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m│ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Vuren 460 kilogram.

Vurenhout Duurzaamheid. Klasse lV

Vurenhout toepassingen.

Vurenhout kan en wordt voor veel doeleinden gebruikt. In de bouw, maar ook de Doe Het Zelver past veel vurenhout toe. Een greep van de vele toepassingen; balken, latten, planken, schroten, lijstwerk, kozijnen, puien, ramen, deuren, trappen, vloeren, wandbetimmeringen, kleinmeubelen, emballage enz. allemaal van vuren. De fijnspar is ook heel belangrijk voor de papierindustrie het is de belangrijkste grondstof voor de bereiding van krantenpapier en cellulose. Ook wordt er fineer van gesneden voor triplex en het verwerkings afval is zeer geschikt voor de fabricage van spaanplaat.

Kijk ook eens naar Grenen

Vakantie!!!

 

Kunstkerstbomen.nl - voor al uw Royal Christmas kerstartikelen!

 

Picea abies
zoals we die beter kennen

Fijnspar zaadappels

Fijnspar zaadappels

Houtkleur Vuren

Houtkleur Vuren

Fijsparschors

Fijsparschors

Produktiebos

Produktiebos

Fijnspar - Picea abies
Fijnspar