HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Teak Loofboom (l)

"Tectona grandis" - Fam: Verbenaceae
Teak - Djati -Tiek - TeckTeak bloempje

Teak boom en hout.

Het "Teakhout" wat hier in Nederland wordt ingevoerd komt uit verschillende Aziatische landen en van plantages uit tropisch Amerika. De groei omstandigheden verschillen behoorlijk. Zo wordt de teakboom uit AziŽ gemiddeld 40 tot 45 meter hoog met een doorsnee 180 tot 240 cm en de djati uit de cultuurbossen van Java 20 tot 30 meter hoog met maar een doorsnee van 50 tot 90 cm. Ook zijn er onderling structuur verschillen. Wat meer met elkaar overeenkomt is de kleur van het hout. Afro-, Iroko- , Borneo- teak enz. zijn allen fantasienamen. Het enige wat zij enigszins met echt teak gemeen hebben is de kleur.


Teak hout eigenschappen.

Negatief; Teakhout bevat een fosforzure stof. Mensen die daar gevoelig voor zijn kunnen daar eczeem van krijgen, een goede stofafzuiging bij bewerking is dan zeker noodzakelijk. Bij het afwerken met polyesterlakken kan er droogvertraging en filmvorming optreden. Ook om te lijmen moet het houtoppervlak worden ontvet met een oplosmiddel om deze problemen te voorkomen.

Positief; Teak is ongevoelig voor houtworm. Door zijn grote duurzaamheid, sterkte, geringe krimp en werking, fraaie structuur en kleur gecombineerd met laag gewicht en weerstand tegen veel chemicaliŽn is teak voor veel doeleinden geschikt. Het is handmatig als machinaal goed te bewerken, spijkeren en te schroeven.

Teak volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m≥ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Teak 640 kilogram.

Teak Duurzaamheid. Klasse l

Teak toepassingen.

In het voorgaande werd al duidelijk dat teakhout voor legio doeleinde geschikt is zoals: Kozijnen, ramen, deuren, meubelen, trappen. Beeldhouwers zijn er gek op. Ook snijwerk, parket en strokenvloeren, aanrecht- en werkbladen. Vaten, laboratorium- tafels en vloeren, jacht en scheepsbouw enz.

Kijk ook eens naar Kastanje, lekker puré maken

 

Tuinhaarden kopen

 

Bamboe is duurzame luxe

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

Teak bloempje

Teak bloeiwijze

Teak bloeiwijze

Houtkleur van Teak

Houtkleur van Teak

Teak zaad

Teak zaad


Teak - LET’S SAVE TREES

Teak

Quick-Step staat voor laminaat van beproefde kwaliteit met een uniek kliksysteem.