HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Robinia Loofboom (l/ll)

"Robinia pseudoacacia" - Fam: Leguminosae
Robinia - Black locust - Falsche Akazie - Faux Acacia


Robinia bloeiwijze


Robinia boom en hout.

Het hout van de "Robinia" is een goed alternatief voor bepaalde duurzame tropische houtsoorten. Deze van oorsprong uit het noord-oosten van Amerika afkomstige boom wordt mede daardoor gepromoot en sterk gesteund door de milieu-beweging. Het is in ieder geval de duurzaamste loofhoutsoort uit een niet tropische omgeving.

Aan de groeiplaats stelt de boom weinig eisen. Al jaren geleden is men in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, begonnen om deze 25 tot 30 meter hoge boom aan te planten. De diameter wordt gemiddeld 60, met hoge uitzondering, soms 90 cm. De naam "valse acacia" is, als de bomen oppervlakkig worden vergeleken wel begrijpelijk. De bladeren en bloemen lijken veel op die van een acacia, maar het hout wijkt zowel in kleur als in eigenschappen sterk af.


Robinia hout eigenschappen.

Negatief; De beschikbaarheid van Robiniahout laat te wensen over wat tot uitdrukking komt in de beperkte uitlevering en maatvoering. De verwachting is wel, dat de komende jaren daar een verbetering in komt. Voorboren bij spijkeren en schroeven is noodzakelijk. Roestvrijstaal wordt aanbevolen in verband met het hoge looizuur gehalte van het hout. Bij minder goed of scherp gereedschap ontstaan snel brandvlekken. De boom heeft tijdens de groei de nijging tot krom groeien, wat wil zeggen dat het hout zelf kan gaan "werken"

Positief; Robinia is met scherp gereedschap prima te bewerken. Het is goed te buigen en te lijmen. Het is taai, sterk en mooi hout. De kleur van het hout verdiept bij inwerking van licht en lucht. 


Robinia volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Robinia 750 kilogram.


Robinia Duurzaamheid.
Klasse l/ll


Robinia toepassingen.

Zijn legio; gereedschapstelen, deuvels, wagenbomen, laddersporten, trommelstokken, wielen, parket, meubelen en speelgoed. Beschoeiingen, brugonderdelen, deuren, kozijnen al dan niet in combinatie met andere houtsoorten, tuinmeubelen, vlonders, hekken en palen..

Kijk ook eens naar Kastanje , recept om puré te maken.

PVC vloeren vanaf 7,95

Naar Ardennen Vakantieland

Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen film over Nederlandse plantage
Trees are more
Robinia bloeiwijze

Robinia zaaddozen

Robinia zaaddozen

Robinia blad en ruwe bast

Robinia blad en ruwe bast

Houtkleur Robinia

Robinia hout

Robinia hout


Robinia

Quick-Step staat voor laminaat van beproefde kwaliteit met een uniek kliksysteem.