HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Redwood-Sequoia Naaldboom (ll)

"Sequoia sempervirens" - Fam: Taxodiacease
Redwood - Rotholz - Seqouia à feuilles d'ifTak en zaaddozen Sequoia

Redwood-Sequoia boom en hout.

De boom Redwood is meer bekend onder de naam "Sequoia" en groeit voornamelijk in Californie Westelijk Noord-Amerika. Het is n van de hoogste bomen ter wereld. De hoogst bekende boom is 110 meter. Gemiddeld worden deze redwoodboom tussen de 60 en 90 meter met een doorsnee van 250 tot 350 cm. Californie heeft de soort Sequoia gigantia als natuurmonument benoemd en die mogen dus niet meer gekapt worden.
De bomen worden zeer oud, er zijn exemplaren van 4 - tot 5000 jaar oud. De aanvoer van redwood is zeer beperkt want alleen de Sequoia sempervirens wordt welliswaar ook beschermd, maar ook aangeplant voor produktie.

Redwood-Sequoia hout eigenschappen.

Negatief; Bij spijkeren en schroeven is voorboren aanbevolen i.v.m splijtgevoelheid. Omdat het hoge looizuur gehalte van het hout ijzer aantast en dit blauwverkleuring* geeft van het hout is RVS (roest vrij staal) materiaal aanbevolen. Bij bewerken van het hout kunnen de inhoudstoffen bij daarvoor gevoelige mensen ademhalings moeilijkheden veroorzaken.

Positief; Redwood is goed bestand tegen termieten en ook tegen agressieve chemische stoffen. Het hout is een beetje zacht maar wel iets harder dan Red Cedar en het is mooi van kleur en structuur. Het is machinaal als met de hand goed te bewerken, te lijmen en af te werken.

* Blauwverkleuring in het hout kunnen worden verwijderd door de vlekken te deppen met een oplossing van 3% van het zeer giftige oxaalzuur. Daarna met schoon water naspoelen.

Redwood-Sequoia volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Redwood- zwaar 450 en voor licht 340 kilogram.

Redwood-Sequoia Duurzaamheid Klasse ll

Redwood-Sequoia hout toepassingen.

Lichte duurzame toepassingen voor zowel binnen als buiten. Vaten en kuipen voor de chemische industrie, goot- en gevelbekleding, wand- en plafondbetimmeringen in de vorm van schroten en rabatdelen. Tuinmeubelen, tuinsierhout maar ook klankbodems voor muziekinstrumenten en potloden.

Kijk ook eens naar Red Cedar voor het verschil

 

 

Tak en zaaddozen Sequoia

Schors Sequoia

Schors Sequoia

Houtkleur Redwood-Sequoia

Houtkleur
Redwood-Sequoia

Redwood-Seqoia
Redwood-Seqoia

Korte video over Sequoia National Park en de "The General Sherman Tree" - Biggest Tree on Earth.. Sequoia National Park California - Druk op F11 "
Video:National Park
Best
Sequoia Parks Ever

Quick-Step staat voor laminaat van beproefde kwaliteit met een uniek kliksysteem.