HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Populier Loofboom (V)

"Populus alba/tremula" - Fam: Salicaceae
Populier - Abeel - Esp - Aspen - Poplar - Pappel - Asp - Espe - Peuplier


Blad Zwarte populier
Blad Witte abeel


Populier boom en hout.

Het "Populierenhout" wat in Nederland wordt verwerkt is niet alleen dat van de populus alba( witte abeel) maar ook van de esp, ratel- of trilpopulier en van de gewone abeel. De ca. 40 verschillende soorten zijn allen snelle groeiers en daarom voor bosbouwers een aantrekkelijk produkt. Kwaliteit, structuur en de natuurlijke gebreken vertonen grote verschillen binnen de soorten en zijn afhankelijk van de groeiomstandigheden. Hoogte varieert van 18 tot 35 meter met een doorsnee van 90 tot 120 cm. De Nederlandse abeel levert het mooiste hout, het is grauwwit tot lichtgeel.

Populierenhout eigenschappen.

Negatief; In populierenhout komt veel zogenaamd trekhout voor wat te herkennen is aan de wollige plekken op het langsvlak. Het is slecht te buigen. Bij machinale verwerking is een goede afzuiging noodzakelijk. Het zaagsel en schuurstof kunnen bij gevoelige personen huidaandoeningen veroorzaken. Nat hout is gevoelig voor schimmels.

Positief; Het hout is over her algemeen zacht, licht, fijn van nerf en duurzaam. Het is goed te spijkeren, schroeven, lijmen en af te werken. (beits kan soms vlekkerig worden)

Populierenhout volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Populier 450 kilogram.

Populierenhout Duurzaamheid. Klasse V

Populierenhout toepassingen.

De grootste afnemer voor populierenhout is de papier- en kartonindustrie. Ook voor de fabricage van fineer voor tri- en multiplex, voor board- spaan- en houtwolcementplaten gebruikt men veel populierenhout. In Zuid- Europa maakt men er kleinmeubelen, speelgoed, keukengereedschap, pallets, kaasdoosjes en fruitkistjes van. In Nederland natuurlijk klompen.

Foto op hout

Kijk ook eens naar de Els

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

Azalp Saunavoordeel

Sauna banken worden ook van populieren
hout gemaakt

Zwarte populier
Witte abeel
Stam zwarte populier
Stam witte populier
Stam zwarte populier
Stam witte populier
Houtkleur populier

Houtkleur Populier

Doorsnee witte populier
Doporsnee zwarte populier

witte populier

zwarte populier

Populier

Populier

Klompen van populierenhout

Klompen van populierenhout


Sauna banken van populieren hout.