HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Plataan Loofboom (V)

Platanus acerifolia" - Fam: Platanaceae
Plataan - Plane-tree - Plane - PlantanePlataan boulevard

Plataan boom en hout.

Wie kent ze niet, die specifieke boom langs pleinen en wegen in Frankrijk, maar ook in Nederland komen ze veel voor. De "plataan" wordt tussen de 30 en 40 meter met een diameter van 90 tot 150 centimeter. Jaarlijks laten stukken schors los van de gladde stam. Amerikaanse platanen verschillen weinig of niets met de Europese familie. Ze worden niet speciaal voor houtproduktie gepland, maar meer voor de schaduw.

Plataanhout eigenschappen.

Negatief; Het hout heeft de neiging tot werken en is door de warrige draad moeilijk te schaven. Voorboren voor schroeven is aan te raden.

Positief; Schaven mag dan moeilijk gaan, zagen, boren, frezen, draaien, lijmen en afwerken geeft geen problemen. Het hout voelt wat vettig aan en daarom bijzonder geschikt voor ladegeleiders. Het redelijk hard, sterk en taai en .....de kleur van de bast, sinds een aantal jaren een echte modekleur en niet alleen bij de landmacht.

Plataanhout volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m hout bij een vochtgehalte van 12% is voor de Plataan 575 kilogram.

Plataanhout Duurzaamheid. Klasse V

Plataanhout toepassingen.

Er wordt fineer van gesneden voor panelen. Verder komen we het tegen bij de meubelfabriekanten, maar ook voor draai- en houtsnijwerk, knoppen, grepen, huishoudartikelen en speelgoed.

 

Grootste online Bloemen & Planten shop in België!

Kijk ook eens naar Kers

Vakantie!!!

 

Plataan boulevard

Plataan zaaddoos + blad

Plataan zaaddoos + blad

Houtkleur Plataan

Houtkleur van Plataan

Boomschors van de plataan

Plataan bast

Plataan
Plataan