HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Parana Pine Naaldboom (lV/V)

"Araucaria angustifolia" - Fam: Araucariaceae
Parana Pine - Brasilkiever - Pin de ParanaParana pine Bloeiwijze


Parana pine boom en hout.

Parana pine heeft onder de naaldbomen een afwijkende vorm. De groen/blauwe bladeren aan het uiteinde van de takken richten zich naar het licht en geeft de boom een kroon effect. De boom zelf wordt 25 tot 37 meter met een doorsnee van gemiddeld 80 cm. Deze uit BraziliŽ, Paraguay en Noord- ArgentiniŽ afkomstige houtsoort heeft een zeer gelijkmatige structuur. De nerf is fijn met een vrij rechte draad en het hout heeft geen harsgangen.

Parana pine, hout eigenschappen.

Negatief; Een nadeel van parana pine is het werken en scheluw trekken van het hout. Aanbevolen wordt om het hout goed gebundeld laten klimatiseren voor het wordt verwerkt. De DHZ-er verwerkt dit hout voornamelijk als schrootjes. Maar juist met het verwerken daarvan moet men ze weer niet te lang klimatiseren, daar ze anders te ver getrokken kunnen zijn. Parana pine is niet goed te buigen.

Positief; Parana pine heeft een zijdeachtige glans met in de lengte richting donker gekleurde stralen. Dat is de enige zichtbare tekening in het hout wat het juist zo herkenbaar maakt. Het is goed te lijmen, af te werken en zowel handmatig als machinaal goed te bewerken. Voorzichtig met schroeven en spijkeren in verband met splijten.

Parana pine volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m≥ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Parana pine 550 kilogram.

Parana pine Duurzaamheid. Klasse lV/V

Parana pine toepassingen.

Kerkmeubelen en vooral als sponningschroten voor wand- en plafondbetimmeringen dankt parana pine haar bekendheid aan. Lijstwerk, stelen voor gereedschap, draaiwerk en voor klein sierwerk wordt veel parana pine toegepast. Maar ook is het geschikt om geschild te worden tot fineer.

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

La monotonie de votre mur de jardin vous dťsole ?

Parana pine Bloeiwijze

Paran pine Zaden in zaaddoos

Parana pine Zaden in zaaddoos
Foto Anita Stival dos Santos

Parana pine tak

Parana pine tak

Parana pine stam - Foto Eduardo L.H.Giehl
Parana pine stam - Foto Eduardo L.H.Giehl
Houtkleur Parana pine

Houtkleur Parana Pine

Parana pine
Parana pine
Kijk ook eens naar Oregone pine