HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Palisander Loofboom (l)

Dalbergia nigra " - Fam: Leguminosae
Palisander - Rosewood - Palissandra - Jacarandá da BahiaPalisander Jonge aanplaant

Palisander boom en hout.

"Palissander" kennen we voornamelijk als fineer. De boom is, afhankelijk van soort en herkomst, klein, zeldzaam en valt onder de bedreigde boomsoorten, het hout en is daardoor waardevol en duur. Groeigebieden van palissander zijn de tropischebossen in Zuid- en Midden- Amerika, BraziliŽ en Honduras, in Zuid- Oost- AziŽ, Cambodja, Laos en Vietnam, Java in IndonesiŽ en Madagaskar in Afrika. De soorten onderling vertonen een grote afwisseling in kleur, tekening en schakering. In het algemeen is het kastanjekleurig of paarsachtig met zwarte tekening. Hoe ouder de stam des te mooier de tekening, maar vaak hebben oude stammen een rot hart met scheuren.

Palisander, hout eigenschappen.

Negatief; Palissanderhout is hard en daarom moeilijk met de hand te bewerken. Machinale bewerking geeft minder problemen. Een goede afzuiging bij het bewerken is noodzakelijk, daar palissanderhout stoffen bevat die de gezondheid kan schaden. Sommige houtsoorten zijn vettig, olieachtig, wat het lijmen en afwerken nadelig kan beÔnvloeden. Het is raadzaam om op een paar proef stukken lijm en/of lak eerst uit te proberen. Bij spijkeren en schroeven is voorboren noodzakelijk.

Positief; Palissander geeft een aangename geur af bij het bewerken. Vandaar de Engelse bijnaam van rosewood. Bij het afwerken met een blanke lak of was komt de warme kleur en de tekening van het hout pas goed tot z'n recht.

Palisander volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m≥ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Palissander 750 tot 1200 kilogram, afhankelijk van soort en herkomst.

Palisander Duurzaamheid. Klasse l

Palisander toepassingen.

We komen massief palissander tegen in muziekinstrumenten (xylofoon, blaasinstrumenten) draaiwerk, knoppen, grepen voor bestek, snijwerk, wandelstokken. Kortom klein werk. Ook wordt er een enkele keer massiefhout in meubelen verwerkt. Voor palissander-betimmeringen en bekleden van meubelen wordt het fineer verwerkt.Azalp Tuinvoordeel

Kijk ook eens naar Cambara, hard en duurzaam!

Palisander Jonge aanplaant

Palisander bladeren

Palisander bladeren

Houtkleur van Palisander

Houtkleur van Palisander

Palisanderzaden

Palisanderzaden

Jonge Palisanderboom
Jonge Palisanderboom

Kunstkerstbomen.nl - Banner 9 - Bewegend - Gekleurde Bomen