"
HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Oregon/Douglass Naaldboom (Ill)

Pseudotsuga menziesii " - Fam: Pinaceae
Oregon pine - Douglas fir - Douglasie - Sapin de douglas


Oregon pine appel + tak


Oregon boom en hout

Hout van de "Douglass fir" wat van uit Noord- Amerika wordt geÔmporteerd heet in Nederland "Oregon pine". Deze sparrenboom groeit ook in BelgiŽ en Nederland en hier wordt het hout kortweg Douglas genoemd. Met andere woorden, Oregon pine en Douglas komt van dezelfde soort sparrenboom.
De Amerikaanse spar kan maximaal 90 meter met een doorsnee van 450 cm bereiken. In grootte komt hij direct na de Sequoia. Zijn Europese broer wordt maar 40 tot 60 meter met een doorsnee van 100 tot 150 cm en daarbij is die grover van structuur. Het hout heeft een warme kleur. Licht geel bij oude- en rood/geel bij jonge bomen. Vandaar ook wel de namen Yellow- en Red fir.

Oregon hout eigenschappen.

Negatief; Het hout van de douglasspar is harshoudend. Aangeraden wordt voor afwerken het eerst te ontvetten met thinner. Toch kunnen er, ondanks die voorzorg, na verloop van tijd, zich blazen vormen door het uitzweten van hars. Afkrabben, ontvetten en opnieuw afwerken is de enige oplossing. Kwasten in het hout kunnen barsten en los gaan zitten.

Positieve; Douglas/Oregon-pine is sterk, prachtig van struktuur en in grote afmetingen te verkrijgen. Het is niet vocht- en temperatuur gevoelig. Met de hand als machinaal goed te bewerken. Spijkeren en schroeven, enigszins splijtgevoelig. Goed te lijmen

Oregonhout Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m≥ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Douglas 530 kilogram.

Oregonhout Duurzaamheid. Klasse Ill

Oregonhout toepassingen.

Juist door dat het hout harshoudend is heeft het een grote duurzaamheid, wat zich weer vertaalt in de ruime toepassingen. Van zwaar balkhout voor dragende constructies tot lijstwerk. Van heipaal tot perkoenpaal. Ladderbomen, masten voor boten, roeispanen en kano's. Ramen, deuren en kozijnen. Massief en als fineer voor de meubelindustrie.

 

ONEforONE zorgt voor rechtstreekse ontwikkelingshulp.

 

Ramen-en-deuren-vergelijken

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

;
Oregon pine appel + tak

"Tamiasciurus douglasii"
"Tamiasciurus douglasii" is een z.g. pine squirrel. Deze eekhoorns leven van pine appels in de oerbossen van Noord-Amerika.
Oregon pine boomschors

Oregon pine boomschors

Houtkleur van de Oregon pine

Houtkleur van Oregon

Oregon Boomdoorsnee

Boomdoorsnee Oregon

Oregon pinebos
Oregon pinebos

Oregon- / Douclass pine. Ze kunnen erg groot worden in Noord Amerika en Canada
Oregon- / Douclass pine. In Noord Amerika en Canada kunnen deze bomen erg groot worden.

Kunstkerstbomen.nl - Banner 9 - Bewegend - Gekleurde Bomen