HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Noten Loofboom (llI)

Juglans regia/nigra " - Fam: Juglandaceae
Noten - Walnut - Walnusz - Noyer

Noten en bladeren

Notenboom en hout

Deze boom groeit overal in Europa, AziŽ en in heel Amerika. De mooiste van tekening zijn de notenbomen uit Iran en Turkeye Het gedeelte van de stam dat overgaat naar de wortels geeft de mooiste tekening. Daar wordt het fineer van gesneden en komt de term wortelnoten vandaan. De Europese bomen worden zelden langer dan 30 meter met een diameter van 50 tot max. 150 cm, terwijl zijn Amerikaanse familie tot 45 meter kunnen groeien met een diameter van 120 tot 180 cm. Tussen de Europese soorten onderling zitten in het kernhout grote kleurverschillen.

Noten hout eigenschappen.

Negatief; Als vochtig notenhout met ijzer in contact komt kan dat blauw/zwarte verkleuringen geven.

Positieve; Notenhout is goed te bewerken, zowel met de hand als machinaal. Ook spijkeren, schroeven en lijmen geeft geen problemen. Rechtdradig hout is ook goed te buigen. Na droging is het krimp vrij. Redelijk ongevoelig voor vocht, warmte en droogte.

NotenVolumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij en vochtgehalte van 12% is voor Noten 650 kilogram. .

Noten Duurzaamheid. Klasse Ill

Noten toepassingen.

De meubelindustrie is wel de grootste gebruiker van notenhout. Vooral het fineer en triplex met de warme tekening van de notenboom komen daar als ook bij de fabricage van muziekinstrumenten goed tot z'n recht. Verder wordt het gebruikt in, draaiwerk, beeldhouw- en snijwerk, knoppen, grepen en niet te vergeten geweerkolven.

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

 

Notenboom vruchten en blad

Kleur van een Turkse notenboom

Houtkleur van Notenhout

Notenboom

Notenboom