HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Merbau Loofboom (l/lI)

"Intsia bijuga" - Fam: Leguminoseae
Merbau - Mirabow - Neuguinea holz - Faux gaiae


Merbau bloem en blad

Merbau boom en hout

"Merbau" wordt in IndonesiŽ Moluks ijzerhout genoemd. Het groeigebied van deze boom loopt van Zuidoost-AziŽ tot aan de Salomons- en Fiji-eilanden. De bomen worden gemiddeld 30 ŗ 35 meter lang met soms een uitzondering van 50 meter. De diameter wordt gemiddeld 90cm. De stam is lang en rond van vorm. Merbau wordt over het algemeen in stamlengtes ingevoerd en hier gezaagd. Het kernhout is geel tot oranje bruin tot zelfs donkerroodbruin. Die kleur verschillen is kenmerkend voor deze houtsoort. Het verschilt duidelijk met het geelwitte spinthout. Wanneer het hout aan het daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de grote kleurverschillen. Wat licht is wordt donkerder en wat donker is wordt lichter.

Merbau hout eigenschappen.

Negatief; Merbau kan na bewerking gaan bloeden. Dat wordt veroorzaakt door een gomachtige stof die als kleine donkerbruine stipjes of streepjes, die met het blote oog waarneembaar zijn. Komen die in aanraking met water dan lossen ze op en lopen ze uit en verkleuren de omgeving. Zowel het hout, maar ook het evt. omringende metselwerk. Dit is te voorkomen door direct na vervaardiging het hout rondom te voorzien van een behoorlijke afsluitende afwerklaag. Bij merbau wat onbehandeld wordt toegepast, kan de kleurstof na bewerking goed met water worden afgespoeld om later kleurvlekken te voorkomen. De vlekken zelf kunnen met een lauwe ammonia-oplossing worden verwijderd. Voor spijkeren en schroeven is voorboren aan te raden om splijten te voorkomen. Bij zagen gaat gom aan de tanden van de zaag klonteren.

Positieve; Ondanks de hardheid is merbau vrij goed machinaal te bewerken. Past men bij schaven een kleine spaanhoek toe dan zal dat een gladder oppervlak geven. Geschaafd hout vertoont vaak een fraaie zachte glans. Het is goed te lijmen.

Merbau Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m≥ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Merbau 800 kilogram.

Merbau Duurzaamheid. Klasse I/ll

Merbau toepassingen.

De eigenschappen van Merbau, sterk en duurzaam, maakt het uitermate geschikt als constructie hout voor binnen- als buitenwerk. Brug en steigerdekken, maar natuurlijk ook voor kozijnen, ramen, deuren, traptreden, parket en strokenvloeren, kortom voor duurzaam binnen- buitenbetimmeringen.

 

Vakantie!!!

Ramen-en-deuren-vergelijken

 

 

Merbau Bloeiwijze + bladeren

Houtkleur Merbau

Houtkleur van Merbau

Merbau boomschors

Merbau schors

Merbau doorsnee

Merbau Stam

Merbau boom
Merbau