HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Mahonie Loofboom (ll)

"Swietenia macrophylla" - Fam: Meliaceae
Mahonie - Mahogany - Mahagoni - Acajou
 
Mahonie bloeiwijze

Mahonie boom en hout.

De Mahonie bomen groeien in Tropisch Amerika en in het Caribische gebied. De bekenste is de "Swietenia macrophylla" die vernoemd is naar een Nederlands natuurkundige dr. G. van Swieten. Daarnaast zijn er mahonie soorten of familieleden als Sapeli-, Sipo- en Tiama-mahonie uit Afrika en Azië. De Amerikaanse mahonieboom wordt maximaal 30 meter. De Afrikaanse familie wordt aanmerkelijk groter 40 tot 60 meter met een doorsnee van 150 tot maximaal 200 cm. De verschillende groei omstandigheden maakt dat het hout in kleur en eigenschappen varieert. Cuba-mahonie en die uit de Caraïben worden geroemd om hun kleur en tekening. Door verkeerd bosbeheer en totale roofbouw kunnen we voorlopig deze mahonie soort wel vergeten. 

Mahonie hout eigenschappen.

Negatief; Mahonie kan verkleuren als er in gespijkerd of geschroefd wordt. RVS (roest vrij staal) materiaal wordt aanbevolen. Afwerken met lakken op polyesterbasis kan moeilijkheden geven in de vorm van droogvertraging.

Positieve; Met de hand als machinaal is mahonie goed te bewerken. Met een snijhoek van 20° verbetert men de afwerking van het soms wollige hout. Het is goed te lijmen. 

MahonieVolumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Amerikaanse mahonie 540- en voor de Afrikaanse mahonie 650 kilogram. 

Mahonie Duurzaamheid. Klasse ll

Mahonie hout toepassingen.

Klasse meubelen, kozijnen, ramen, deuren, lijstwerk, snij- en draaiwerk. Binnen- en scheepsbetimmering, muziekinstrumenten, traptreden en trapbomen. Fineer voor triplex of bekleden van deuren en panelen. Beeldhouwwerk.

 

Bamboe is duurzame luxe

 

Hardhout online bestellen : snel geleverd en áltijd de beste prijs!

Naar Ardennen Vakantieland
Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

 

La monotonie de votre mur de jardin vous désole ?

Mahonie Bloeiwijze

Mahonie zaaddoos

Mahonie zaaddoos

Mahonie zaden

Mahonie open zaaddoos met zaden

Houtkleur Mahonie

Houtkleur
Mahonie Swietenia

Mahonie boom

Mahonie Sapeli

Khaya Sapeli Sipo
Tiama
Swietenia