HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Lariks Naaldboom (lll/IV)

"Larix decidua" - Fam: Pinaceae
Larix - Lorken - Larch - Lärche - Mélèze
Larikstak met appels


Lariks boom en hout

Het typerende van naalboom is, dat de naalden in de winter afvallen. Deze 30 tot 40 meter hoge boom met een gemiddelde diameter van 70 à 80 cm heeft een grote familie die onderling weinig verschillen. Het lariks- of lorkhout wat in Nederland wordt gebruikt komt over het algemeen uit Duitsland of uit Oost-Europa. Het kernhout, van licht geelbruin tot roodachtig bruin variërend, is harshoudend en voor een naaldhoutsoort vrij zwaar. (Uit het kernhout van niet te oude stammen wordt "Venetiaans terpentijn" gewonnen.) Het is vaak mogelijk om van deze recht groeiende bomen balken van zelfs 10 meter lengte te zagen. 

Larikshout eigenschappen.

Negatief; Onderlinge verschillen tussen de lariks soorten uitten zich in het volgende. Sommige soorten hebben kleine maar zeer harde kwasten. Zo hard dat er stukjes uit beitels kunnen worden geslagen en dat zagen en beitels daardoor snel bot worden. Ook het vele hars maakt het bewerken moeilijk. Spijkeren en schroeven gaat matig tot redelijk. Oppassen voor splijten bij spijkeren. Voor lijmen en afwerken als beitsen en verven is ontvetten met thinner aanbevolen. 

Positieve; Lariks laat zich redelijk tot goed zagen en schaven. Juist doordat lariks zeer harsrijk kan zijn is het duurzaam in gebruik.

Lariks Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Lariks 650 kilogram

Larikshout Duurzaamheid. Klasse Ill/lV

Larikshout toepassingen.

Door de rechte groei wordt lariks veel als hei- steiger- telefoonpaal en als mast toegepast. Bij waterwerken o.a. als damwand, spanten voor boten, roeiboten enz. Gezaagd lariks wordt veel als bouwhout toegepast; dragende en niet dragende constructies, kozijnen, ramen, deuren, gevel- en binnenbetimmeringen, trappen, vloeren voor vrachtwagens maar ook in de meubelindustrie weet men dit hout te waarderen. 

Azalp Saunavoordeel

Sanitairwinkel.be

Larikstak met appels
Houtkleur Lariks
Houtkleur van Lariks
Schors van Lariks
Boomschors Lariks

Lariksbos

Lariksbos

Lariks tak in herfstkleuren
Herfstkleur Lariks