HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Karri Loofboom (ll/lll)

"Eucalyptus diversicolor" - Fam: Mytaceae
Karri

Karri - boom en hout.

Deze in West-AustraliŽ snelste en hoogste groeiende boom wordt 50 tot 80 meter hoog met een diameter van 90 tot 150 cm. Er zijn exemplaren van 120 meter bekend met een doorsnede van ongeveer 3 meter. Het hout is hard, sterk, maar minder bestand tegen schimmel en termieten. Het hout lijkt technisch op een andere, iets kleinere Eucalyptus, die we hier als "Jarrah" tegenkomen, maar is lichter van kleur.

Het verschil wordt herkenbaar bij het verbranden, Jarrah geeft zwarte resten en Karri witte as.

Iepen hout eigenschappen.

Negatief; Karri heeft net als Jarrah de neiging om te werken tot kromtrekken bij te snel drogen. Daardoor kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Met de hand is het moeilijk te bewerken. Scherp gereedschap is daarom aangeraden, Bij spijkeren en schroeven is voorboren gewenst.

Positieve; Machinaal is het goed te bewerken. Glad af werken met lak of beits geeft geen problemen. Het is goed te lijmen. Buigen is niet bekend. Een ander positief effect van dit hout is dat het niet snel vatbaar is voor vuur.

Karri Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Iepenhout 670 kilogram

Karri Duurzaamheid. Klasse ll/lll


foto: Dennis Haugen, Bugwood.org

Karri hout toepassingen.

Door de redelijke duurzaamheid en sterkte wordt het voor waterwerken, bruggen-, carrosseriebouw, vloeren en sportartikelen toegepast. Ook wordt het voor dwarsliggers, steiger-, hei- en telefoonpalen gebruikt. Bij een mooie tekening wordt er een enkele keer fineer van gesneden.

Kijk ook eens bij Berk voor Berkenwater

Naar Ardennen Vakantieland


Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de ArdennenLaminaat aanbieding 7mm Krono NU Ä 8,95

Karri zaaddozen

Karri bloeiwijze

Houtkleur van Karri

Karri

Woud van Karrybomen