HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Jarrah Loofboom (ll/lll)

"Eucalyptus marginata" - Fam: Mytaceae
Jarrah - Yarra - Swan River Mahogany
Jarrah zaaddozen

Jarrah - boom en hout.

Deze uit West - AustraliŽ afkomstige boom wordt 30 tot 45 meter hoog met een diameter van 90 tot 150 cm. Jarrah is een Aboriginal name. Het hout is hard, sterk en niet gevoelig voor insecten als paalworm en termieten. Het hout lijkt op een andere, iets grotere Eucalyptus, die we als "Karri" tegenkomen.

Herkenbaar bij branden, Jarrah geeft zwarte resten en Karri witte as.

Jarrah hout eigenschappen.

Negatief; Het hout heeft de neiging om te werken tot kromtrekken bij te snel drogen. Daardoor kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Met de hand is het moeilijk te bewerken. Scherp gereedschap is daarom aangeraden, Bij spijkeren en schroeven is voorboren gewenst.

Positieve; Machinaal is het goed te bewerken. Glad af werken met lak of beits geeft geen problemen. Het is goed te lijmen. Een ander positief effect van dit hout is dat het niet snel vatbaar is voor vuur, maar ook niet voor termieten.

Jarrah Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m≥ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Jarrah 925kg

Jarrah Duurzaamheid. Klasse ll/lll


foto: Dennis Haugen, Bugwood.org

Jarrah hout toepassingen.

Door de grote duurzaamheid wordt het voor dwarsliggers, steiger-, hei- en telefoonpalen gebruikt. Bij scheepsbouw, treinwagons en timmerwerk in de bouw. In Nederland maakt vooral de parket- en tuinmeubelindustrie gebruik van deze houtsoort.

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

 

 

Jarrah zaaddozen

Jarrah bloeiwijze

Jarrah bloeiwijze

Houtkleur van Jarrah

Houtkleur van Jarrah

Jarrah
Jarrah


Bamboe is duurzame luxe