HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Iroko Loofboom (l/ll)

"Chlorophora excelsa" - Fam: Moraceae
Iroko Kambala - Milicia regia - Milicia excelsa - "African teak"
     

Iroko boom en hout.

"Iroko" heet het bij ons, maar in Tropisch Afrika, de landen van het groeigebied zoals, Angola, Kameroen, Kongo, Ghana, Guinee, Mozambique heeft het allemaal andere namen. De boom wordt gemiddeld 50 meter met een doorsnee van 75 tot maximaal 250 cm en heeft een takvrije stam van 15 tot 28 meter. Iroko lijkt uiterlijk vaag op teak en wordt ook wel Afrikaans- en/of kambalateak genoemd. Een misleidende benaming die ook in Nederland voorkomt. Het spinthout is licht van kleur en na het droogproces ook nog duidelijk van het kernhout te onderscheiden.

Iroko hout eigenschappen.

Negatief; Iroko bevat soms van die kalkachtige plekken, soort stenen, die het bewerken kunnen be´nvloeden. Het bevat bepaalde stoffen die bij het bewerken voor gevoelige mensen, slijmvliesontstekingen of/en huidaandoeningen kunnen veroorzaken. Goede afzuiging tijdens het bewerken is noodzakelijk. In aanraking met cement en beton kan het uitharden vertragen en in contact met ijzer kan het grijs tot zwart verkleuren. Die stoffen kunnen ook het afwerken duidelijk be´nvloeden. Dit is te voorkomen door het oppervlak te reinigen met thinner of het eerst te behandelen met een afwerklaag op kunstharsbasis.

Positieve; Iroko is een sterke, duurzame houtsoort die eenmaal bewerkt weinig werkt en door zijn kwaliteit onbehandeld kan blijven. Op de kalkachtige plekken na is iroko met de hand als machinaal goed te bewerken.

Iroko Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m│ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Iroko 650 kilogram.

Iroko Duurzaamheid. Klasse l/ll

Iroko hout toepassingen.

Van fineer voor de meubelindustrie tot spanten en dekken voor de scheepsbouw. De positieve eigenschappen maakt het hout geschikt voor velerlei toepassingen. Parket, raam- en deurkozijnen, gevelbetimmering, trappen en traptreden, maar ook houtsnij- draai- en beeldhouwwerk.


Kijk ook eens bij Bankirai bijna de zelfde kleur

Vakantie!!!

 

 

Tuinexpress.be - Uw online tuincentrum

Iroko

Iroko blad

Houtkleur van Iroko

Iroko - Milicia regia

Een badkamer in Iroko? Dat kan. Walthère Ceccato in Seraing in Belgiê maakt houten baden, wasbakken, fonteintjes, enz. Allemaal handwerk.