HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Iep Loofboom (lV)

"Ulmus x hollandica" - Fam: Ulmaceae
Iep - Olm - Elm - Ulme - Orme
       

Iep - Olm boom en hout.

De Iep is een waardevolle stadsboom, maar wordt vanwege de iepziekte te weinig toegepast. Schimmel is er vaak de oorzaak van en deze ziekte doodt de bomen al na enkele jaren. Iepenhout wordt alleen om die reden niet veel meer aangeboden. Terwijl de iepziekte met behulp van verschillende beheermaatregelen goed onder controle te houden is.* Kleur en structuur verschillen zijn terug te brengen naar de groeigebieden van de iep namelijk Europa, Canada, Oost- Amerika en Japan. De iep wordt gemiddeld 35 tot 40 meter met een doorsnee van 100 cm. Iepenhout is over het algemeen hard, taai, veerkrachtig, licht van kleuren en fraai van tekening.

* Iepziekte is onder controle te houden! Door planmatige en structurele aanpak van iepziekte, eventueel met gebruik van Dutch Trig®, en door aanplant van nieuwe iepen is de iep te behouden en iepziekte onder controle te houden.>>meer

Iepen hout eigenschappen.

Negatief; Bij spijkeren en schroeven is iepenhout splijt gevoelig. Vers gezaagd iepenhout verspreidt een onaangename geur.

Positieve; Met de hand als machinaal is iepenhout goed te bewerken. Met een snijhoek van 20° verbetert men de afwerking van het soms wollige hout. Het is goed te lijmen en af te werken.

IepenVolumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Iepenhout 670 kilogram

Iepen Duurzaamheid. Klasse lV

Iepen hout toepassingen.

Als de stammen lang in het water hebben gelegen en goed doorwaterd zijn is het ook buiten te gebruiken, voor o.a. carrosseriebouw, wagenborden, wielnaven, velgen, stuurwielen. Het is ook zeer geschikt voor draaiwerk, gereedschapstelen, hijsblokken, roeispanen. De zogenaamde uitwassen van de boom worden gebruikt om fineer van te snijden. De meubelindustrie maakt van zowel het fineer als van massief hout gebruik.

 

Kijk ook eens bij Berk voor Berkenwater

Iep, bloeiwijze en zaden

Iepenblad

Zaad v/d Iep

Houtkleur van Iep

Iep - Olm


Schors van de Iep