HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Grove Den Naaldboom (lll/lV)

"Pinus silvestris" - Fam:
Grenen - Grove Den - Deal - Kiever - Pin

     


Grove Den, boom en hout.

Grenenhout komt van de grove den of wel pijnboom. Het meeste, hier verkrijgbare grenenhout komt uit productiebossen van uit heel Europa en Noord- AziŽ en is nog vrij jong. Na 25 jaar wordt er pas kernhout gevormd. Het spinthout heeft echter vrijwel dezelfde eigenschappen als het kernhout.

De grove den, herkenbaar aan de lange naalden, wordt ongeveer 30 meter met een doorsnee van 60 tot 90 cm. De kleur van grenenhout wordt door invloed van licht steeds donkerder van lichtbruin tot roodbruin.

Grenenhout is harshoudend. Het grenenhout dat afkomstig is uit Frankrijk, Spanje en Portugal komt van de zeeden (pinus pinaster) een broertje van de grove den, maar met zodanig meer hars vorming, dat het kan worden afgetapt, waaruit onder andere terpentijn wordt bereid.

Grenen, hout eigenschappen.

Negatief; Bij het met de hand of machinaal bewerken van grenehout blijft er soms hars aan het gereedschap kleven. Het is aan te bevelen om bij lijmen en afwerken van harshoudend hout dit eerst te ontvetten met bijvoorbeeld thinner.

Positief; Tijdens het bewerken van nieuw, maar ook van oud grenehout komt er tijdelijk een aangename boenwas (hars-of terpentijn) lucht vrij. Schroeven en spijkeren gaat goed.

Grenenhout volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Grenen 530 kilogram, maar is sterk afhankelijk van de groei-omstandigheden en de hoeveelheid hars van de boom.

Grenenhout Duurzaamheid. Klasse lll/lV

Grenenhout toepassingen.

Ramen, deuren, kozijnen, balkhout, schroten, vloerdelen, parket, binnenbetimmering, enz. Door de warme tekening van grenehout is het populair in de meubelindustrie, fineer voor triplex. Houtresten zijn weer goed voor houtwol en papier.

De Grove Den levert ook hars. Door de schors te kerven, eigenlijk beschadigen, wil de boom zich verdedigen en de kerf dichten met een taai kleverig product van de boom zelf n.l. zijn hars.

Hars wordt gebruikt in veel verschillende producten, als: ingrediënt van verf en als vernis, ontharingsmiddel, voor het z.g. harzen van een strijkstok; conserverings middel, enz.

Kunstkerstbomen.nl - voor al uw Royal Christmas kerstartikelen!

Kijk ook eens naar Hemlock

 

Vakantie!!!

Alles voor de tuin

Grove Den

Dennenappel

Hars tappen

Houtkleur van Grenen

Bloeiwijze van de Den


Dennenbos