HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Esdoorn Loofboom (lV/V)

"Acer platanoides" - Fam: Aceraceae
Esdoorn - Maple - Ahorn - Èrable

     
Esdoornblad


Esdoorn boom en hout.

De groeiplaats bepaald meestal de afmetingen van elke boom. Bij de Esdoorn is dat zeker het geval. Een grote variatie in lengte en breedte is daar het gevolg van. De boom wordt 20 tot max. 30 meter met een doorsnede van 60 tot 150 cm. Het Europees esdoornhout is wit tot geel met soms een roodbruine gloed.

Kenmerkend zijn de kleine spiegels en de zijdeachtige glans. Bij de Amerikaanse esdoorn is dat nog sterker. De spiegels worden omgeven door een donkere ring zodat ze op kleine ogen lijken. Bird's eyes maple of vogeloogesdoorn worden ze daarom ook wel genoemd. Deze hard maple kan een hoogte bereiken van 40 meter.

Esdoorn, hout eigenschappen.

Negatief; Esdoornvergiftiging bij paarden Eigenaren en liefhebbers van paarden en ezels is het aan te raden de link te volgen. Esdoornzaden kunnen vaak de fatale spierziekte atypische myopathie bveroorzaken.

Verder zijn er geen negatieve berichten of het moet zijn, dat er in ons land weinig of geen esdoornhout als timmerhout verkrijgbaar is zoals in Noord-Amerika waar men esdoornhout gebruikt in plaats van het daar schaarse beukenhout.

Positief; Esdoornhout is goed te spijkeren, schroeven, lijmen, buigen en af te werken. Zowel met de hand als machinaal is het gemakkelijk te bewerken. Het hout is fijn en dicht van vezel, tamelijk hard en is spiegelglad te bewerken.

Esdoorn volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Esdoorn 660 kilogram.

Esdoorn Duurzaamheid. Klasse lV/V

Esdoorn toepassingen.

De fraaie tekening van esdoorn komt pas goed tot zijn recht als het wordt geschild tot fineer. Juist van het fineer en triplex maakt niet alleen de meubel- maar ook de parket- en betimmeringindustrie veel gebruik. Schaakstukken, damstenen, draai- en snijwerk, keukenvoorwerpen, knoppen en grepen zijn toepassingen net als schopstelen en lijsten. Gegolfd esdoorn wordt gebruikt voor o.a. de rugzijde van een vioolkast.

 

Kijk ook eens naar Kastanje recept voor het maken van heerlijke "Kastanje puré"

Vakantie!!!

Laminaat aanbieding 7mm Krono NU  8,95

Esdoornenblad

Esdoornzaden

Esdoornzaden

Houtkleur Esdoorn

Houtkleur van de Esdoorn

Esdoornstam


Esdoorn