HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Els - Elzen Loofboom (V)

"Alnus glutinosa" - Fam: Betulaceae
Els - Alder - Erle - Aune

     
Mannelijke- en vrouwelijke Elzenkatjes


Els boom en hout.

De Els groeit in Noord- en Midden- Europa en ook inons land. Wordt 15 tot 25 meter hoog. De takvrije stam is 6 tot 12 meter en heeft een doorsnee van 30 tot maximaal 120 cm. Elzenhout is bleekgeel met een lichtroodbruine tint. .

Elzen hout eigenschappen.

Negatief; In contact met ijzer kan er corrosie optreden. Roestvrijstaal wordt aangeraden. Spijkeren en schroeven geven matig houvast. De chemische stoffen in het hout zelf zorgen voor een droogvertraging als men het hout afwerkt met middelen op basis van polyester. Dezelfde chemische stoffen in het hout zullen in contact met nat cement of beton uitharding verhinderen. Donkere vlekjes, z.g. mergvlekken, komen regelmatig voor.

Positief; Hout van de uitwassen zoals knobbels, is fraai geaderd en wordt door meubelmakers gebruikt voor draaiwerk als knoppen en pijpenkoppen. Elzenhout is zacht, taai en matig sterk. Is goed te bewerken, lijmen en te zagen. Onder water gaat elzen zeer lang mee. Werd ook veeel gebruikt als heipaal.

Elzen volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Els 530 kilogram.

Elzen Duurzaamheid. Klasse V

Elzen hout toepassingen.

Omdat het hout zacht is kan men het gebruiken voor gietmodellen in de metaalgieterij. Er kan een vorm in worden geperst. In de industrie maakt men er stelen van voor bezems en borstels. Door de structuur van het hout is het bijzonder geschikt voor blanke natuurmeubelen als b.v. sauna banken. Verder is het geschikt voor speelgoed, draaiwerk, snijwerk, triplex en beeldhouwwerk. De chemische stoffen in het hout maken het enigszins waterafstotend waardoor het ook zeer geschikt is als heipaal.

 


Kijk ook eens naar de Berk, die heeft veel van de zelfde eigenschappen.

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

Azalp Saunavoordeel

Mannelijke- (links) en vrouwelijke Elzenkatjes

Els blad

Els blad

Houtkleur Els

Houtkleur van de Els

Els

Els

Saunabank
Sauna interieur van Elzenhout