HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Eik Loofboom (ll/lll)

"Quercus robur" ( mooi en krachtig) - Fam: Fagaceae
Eik - Oak - Chéne - Eiche

     


Eiken boom en hout.

Eik is een verzamelnaam voor de meer dan 300 verschillende soorten van eikenbomen. Eén ding hebben alle eikenbomen gemeen, ze dragen eikels als vruchten. De meest voorkomende eikenboom in Europa is de "Quercus rubur" de z.g. zomereik.  Deze boom wordt zon 20 tot 25 meter met een doorsnee van 60 tot 100cm.

Zijn grote broer de "Quercus alba"  wordt maximaal 38 meter met een doorsnee van 90 tot 120 cm. Hij kan ruim 400 jaar oud worden. Er zijn zelfs enkele duizend jarige exemplaren bekend. 
Eens was eikenhout het meest gebruikte hout  in ons land. Het eikenhout wat nu nog wordt aangeboden komt voor een deel uit Nederland.

Het ontbrekende overgrote deel wordt geïmporteerd uit alle delen van de wereld. Dat het ene hout het andere niet is geldt zeker voor bijvoorbeeld het veel verkochte Amerikaans- en Slavonisch eiken. De duurzaamheid van de laatste is groter en de structuur van het hout is lichter en minder getekend.

Eikenhout eigenschappen.

Negatief; Eikenhout heeft een hoog looizuur gehalte, waardoor contact met metaal, zoals schroeven en spijkers, blauw zwarte verkleuringen kunnen geven. Aanbevolen is dan ook om hier altijd RVS (roest vrij staal) materiaal te gebruiken. Om te schroeven is voorboren noodzakelijk.

Positief; Eikenhout is hard maar desondanks makkelijk te bewerken. Als het goed gedroogd is trekt en krimpt het weinig. Het is mooi donker bruin te krijgen door het bloot te stellen aan ammonia dampen. Ook is het goed te schilderen, te beitsen en te lijmen.

Eikenhout volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Europees Eiken en Amerikaans Eiken 700 tot 750 kilogram.

Eikenhout Duurzaamheid. Klasse ll/lll

Eikenhout toepassingen.

Het is haast onmogelijk om alle toepassings mogelijkheden van eiken te benoemen. Scheep- brug- en waterbouw. Meubelen, deuren, speelgoed, vloeren, parket enz. Europees eiken is onvervangbaar voor de vervaardiging van vaten voor diverse alcoholische dranken. Veel van hun smaak wordt bepaald door het looizuur wat normaa all in eiken zit.

PVC vloeren vanaf 7,95

Eik geneeskundige waarde:

Delen van de eikenschors kunnen gebruikt worden tegen zweetvoeten, ontstoken oogleden, aambeien of als spoelmiddel tegen keelontstekingen en nog veel meer...

Natuurgeneeskunde
Het Kruidenboek van Ingrid

Massief eikenvloer om zelf te leggen!

Massief eiken vloer
om zelf te leggen.

Massief eiken vloer om zelf te leggen!

Massief eiken vloer
om zelf te leggen

 

"Het houtblad"

Hollands-eikenblad met eikels

Zeer oude Rubra-eik

Kleur van Europees eikenhout

Eikenboom doorsnee

Kleur van Amerikaans eikenhout

Zomer eik - Quercus alba

Het kruidenboek