HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Den Naaldboom (IV)

"Abies alba" - Fam: Pinnaceae
Den - Whitewood - Fir - Tanne - Sapin
     

Dennentak


Den - boom en hout

Dennenhout komt van de z.g. zilverden. De Abies alba is een veel voorkomende boom in zowel Midden- als in Zuid-Europa. De boom kan 30 tot 55 meter hoog worden met een diameter van 40 tot max. 180 cm. De kleur van dennenhout is wit tot grauwwit. Er is geen kleurverschil tussen het kern- en spinthout.
25
Omdat de takken recht op de stam groeien zijn de kwasten, noesten, rond van vorm, donker van kleur en zijn t.o.v. het omringende hout vrij hard. Dennenhout bevat geen harsgangen zoals vurenhout.

Hout eigenschappen van de Den

Negatief; Licht bruine banen in het hout worden veroorzaakt door z.g. drukhout. Dit natuurlijke effect (gebrek) kan het hout bros maken. Kwasten kunnen splijten of los gaan zitten. Bij verdere droging in gebruik kan het hout behoorlijk in de lengte richting krimpen en scheluwtrekken.

Positieve; Dennenhout is vrij zacht en laat zich zowel met de hand als machinaal makkelijk bewerken. Wel dient men scherp gereedschap te gebruiken om een glad oppervlak te verkrijgen. Het is goed te spijkeren, schroeven en te lijmen. Dennen bevat geen hars en is geurloos.

Dennenhout Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ dennenhout bij een vochtgehalte van 12% is 450 kilogram.

Dennenhout Duurzaamheid. Klasse IV

Dennenhout toepassingen.

De gebruik mogelijkheden van dennenhout is iets beperkter dan van vurenhout, voor het vervaardigen van meubelen, trappen, deuren wordt over het algemeen een net iets betere kwaliteit vereist. Voor grovere constructieve werk en emballage doeleinde is het uitstekend geschikt.

 

 

Laminaat aanbieding 7mm Krono NU  8,95

Naar Ardennen Vakantieland Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

 

 

Dennentak
De naalden van een den zijn altijd dubbel, voor velen is dat de herkenning.

houtkleur van de Den
Houtkleur van Dennehout

Dennenzaadjes

Dennen zaadjes

Dennenappels

Dennenappels

Hoge dennen