HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Beuk Loofboom (V)

"Fagus syllvatica" - Fam: Fagaceae
Beuk - Beech - Buche - Hêtres

   
Nap met noten
Beukenblad


Beuk boom en hout.

Beuken komen in vrijwel alle delen van Europa voor en onderling verschillen ze weinig in kwaliteit. Van de Oost-Europese beuk is het hout over het algemeen iets zachter. Er is weinig kleur verschil tussen het kern- en spinthout. Beukenhout is vrij hard maar gevoelig voor weersinvloeden. Een bepaalde vorm van impregnatie verbeterd dat.

Beukenhout eigenschappen.

Negatief; Het verdient aanbeveling om beukenhout voor het verwerken goed te laten acclimatiseren op de omgevingstemperatuur en -vochtig-heidsgraad, daar het anders gaat “werken”. Dat is één van de reden waarom beukenhout over het algemeen niet buiten wordt toegepast. Een andere reden is, dat het gevoelig is voor wormsteek (houtworm). Gestoomd beuken is daar minder bevattelijk voor. Om te spijkeren en schroeven is voorboren noodzakelijk met de kanttekening, dat beuken gauw verbrand door wrijving.

Positief; Beukenhout is taai en vrij hard met een fijne dichte structuur. Door zijn korte vezels splintert het hout niet, is goed te lijmen en na bewerking prima te buigen. Het is kleur- en smaakloos.

Beukenhout volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Beuken  720 kg.

Beukenhout Duurzaamheid. Klasse V

Beukenhout toepassingen.

Door de gunstige buigkwaliteiten wordt beuken vooral veel in de meubelindustrie toegepast, maar ook als trapleuning. Andere bekende toepassingen zijn; speelgoed, broodplanken, lepelrekken, lepelbakken, dorpels, parket- en strokenvloeren, tafelbladen, gereedschappen als schaven, handvaten enz. Het ongestoomde beuken wordt vrijwel alleen gebruikt voor binnenwerk van meubelrompen. Geïmpregneerd beuken wordt ook wel buiten toegepast in o.a. brug- en scheepsdekken en spoorbielzen.


Let op! De veel geziene beukenhaag kan gevormd zijn van een "Beuk" of van een "Haagbeuk". Beiden zijn inheemse loofbomen en worden omwille van hun Nederlandse benaming vaak met elkaar verward.
Ze lijken sterk op elkaar, maar behoren tot een andere familie soort. De beuk hoort onder de Fagaceae of de Beukenfamilie. (napjesdragers waartoe ook de eik en de kastanje behoort) en de haagbeuk hoort thuis in de berkenfamilie of de Betulaceae.

Kijk ook eens naar Kastanje om zelf kastanjepuré te maken.ook een leuk recept!

Kastanjepuré

Naar Ardennen Vakantieland

 

Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen

 

 

Zachte bamboe dames-tops

Beukennap met noten

Beukenblad

Beukennoot koekjes

Beukennoot koekjes recept

Houtkleur Beuken
Houtkleur Beuk
Houtkleur gestoomd beuken
Houtkleur gestoomd Beuken

Beukenbomen
Beuk

Haagbeuk
Haagbeuk