HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Berk Loofboom (V)

"Betula pendula" - Fam: Betulaceae
Berk - Birch - Birke - Bouleau

     
Berkenblad Berkenstam


Petula pendula. In de volksmond ook wel Witte berk of Zilverberk genoemd.

Berk boom en hout.

Berkenbomen worden gemiddeld maar zo'n 18 tot 21 meter hoog met een doorsnee van 50 tot maximaal 100 cm. De bomen worden in het land van herkomst verwerkt tot triplex en balken en daarna ingevoerd. Finland is de triplex specialist, daar komt ook het hele dunne microplex (vliegtuigtriplex) vandaan. Kwalitatief is de Amerikaanse berk vrijwel gelijk aan zijn Europese soortgenoot, maar het hout is iets donkerder en een beetje rossiger. Het berkenhout uit Finland is mooi blank, terwijl berken uit Polen of Rusland weer meer grauwwit van kleur zijn.

Berk, hout eigenschappen.

Negatief; Vaak heeft berkenhout zwarte pitjes de zogenaamde mergvlekken. Deze ontstaan door aantasting van het cambium door een langpootmug. Men noemt het dan berkenwortel. Afhankelijk van de soort kan berkenhout sterk tot normaal werken

Positief; Berkenhout laat zich goed bewerken. Bij schaven wordt een bewerkingshoek van 15║ aanbevolen om hakken te voorkomen. Het is goed te spijkeren, schroeven, lijmen en te buigen.

Berk volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m│ hout bij een vochtgehalte van 12% is voorBerk 650 kg.

Berk Duurzaamheid. Klasse V

Berk toepassingen.

Berken wordt als hout en als triplex veel in de meubelindustrie toegepast. maar ook als parket is het geliefd. Veel kleine huishoudelijke voorwerpen al dan niet gedraaid, speelgoed, decoratieve produkten, satÚpennen enz. worden van berkenhout gemaakt.

Berkensap; Medisch drankje uit eigen tuin!
Zo'n 3,5 liter sap tapt een inwoner van Les Bulles (Chiny, Belgiê) jarenlang al elke dag in maart onder uit een berk in zijn tuin. Slangetjes uit de boom leiden het sap naar 6 plastic literflessen. Zo'n 50 jaar geleden kreeg de man reumatische klachten en de dokter vertelde hem dat hij de oplossing in zijn tuin kon vinden: berkensap. Nu drinkt de hele familie het, preventief. Bron: L'Avenir


 

Azalp Tuinvoordeel

Berkenblad

Berkenstam

Berk zaadbloem
Tap van berkenwater

Berkenkatje

Berkensap

Houtkleur Berk
Houtkleur Berk

Berkenboom
Berk
Kijk ook eens naar Kastanje om zelf kastanjepuré te maken.