HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Balsa Loofboom (V)

"Ochroma pyramidale" - Fam: Bombacaceae
Kurkhout - Corkwood - Korkholz - Bois flot
       
Balsa blad
Balsa bloei

Balsa boom en hout.

Balsa bomen groeien erg snel in plantages en zijn in 6-7 jaar tot z'n 20 meter hoog met een diameter van 50 tot 60 cm. Deze plantages staan in tropisch Zuid- en Midden- Amerika. Het hout voelt satijnachtig aan en het wordt ook wel kurkhout genoemd omdat het zo zacht en poreus is. Het hout zelf heeft een grijs/witte kleur met een roze of gele vleug.

Pasop soms wordt fineer van andere houtsoorten ook als balsa verkocht. Let dus op de kleur!

Balsa hout eigenschappen.

Negatief; Wat je negatief wil noemen, je drukt namelijk met je vingers makkelijk een deuk in Balsahout zo zacht is het. Spijkers en schroeven hebben bijna geen houvast in dit zachte hout en buigen is al even moeilijk.

Balsa, de lichtste houtsoort.

Positieve; Balsa kan makkelijk worden bewerkt mits er goed scherp gereedschap wordt gebruikt. Het is goed te lijmen en door het gewicht blijft het goed drijven.

Balsa Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Balsa 160 kilogram.

Balsa Duurzaamheid. Klasse V

Balsa toepassingen.

Balsahout heeft vooral zijn bekendheid verworven in de modelbouw en speelgoed. Andere toepassingen zijn; spalken voor gebroken ledematen, kunstledematen, reddings- boeien en vlotten. Lichtgewicht constructies o.a. in de vliegtuigbouw en kernmateriaal voor met kunststoffen overtrokken vormen.

Balsablad

Balsabloei

Balsa plantage

Balsa plantage

Houtkleur Balsa

Houtkleur Balsa

Balsaboom

Balsa boom

Balsa bladgroei

Balsa groei detail