HomepageHOUTkleurenBOMEN op alfabet

Azobé Loofboom (I)

"Lophira alata" - Fam: Ochnaceae
Azobé - Ekki - Red Ironwood - Bongossi
       
Azobé bloeiwijze
Azobé zaden

Azobé boom en hout

Deze, hier verkrijgbare, harde houtsoort is afkomstig uit tropisch West-Afrika. Okoga of Bakundu wordt Azobé daar genoemd. De bomen groeien tot een lengte van 40 à 50 meter met een diameter van 150 tot 180 cm. De stam is lang en enigszins ovaal van vorm. Azobé wordt over het algemeen in stamlengtes ingevoerd en hier gezaagd. Het kernhout is donker rood/bruin en verschilt duidelijk met het lichtere spinthout. Tussen spint- en kernhout vormt zich vaak een tussenring van een lichtere kleur dan van het kernhout, wat na verdere droging dezelfde kleur krijgt.

Azobé hout eigenschappen.

Negatief; Azobé is hard en sterk met een grove nerf. De poriën zijn vaak gevuld met een wit/geel achtige stof. Spijkeren en schroeven is moeilijk, voorboren is noodzakelijk. Om corroderen te voorkomen is het aan te raden schroeven van RVS, roestvrijstaal, toe te passen. Door het verder drogen van het hout kunnen in het oppervlak kleine haarscheurtjes ontstaan. Bij het bewerken van het hout komt een tannine geur vrij, die later weer gewoon verdwijnt.

Positieve; Ondanks de hardheid is het vrij goed machinaal te bewerken. Past men bij schaven een kleine spaanhoek toe dan zal dat een gladder oppervlak geven. Het is goed te lijmen, maar moeilijk te buigen.

Azobé Volumieke massa.

Het gemiddelde gewicht van 1m³ hout bij een vochtgehalte van 12% is voor Azobé 1020 kilogram.

Azobé Duurzaamheid. Klasse I

Azobé toepassingen.

Door de eigenschappen van Azobé, zwaar, hard, sterk en mede daardoor zeer slijtvast en duurzaam wordt het veel toegepast in de waterbouw. Steigers, bruggen, damwanden, sluisdeuren enz. Beeldhouwers mogen ook graag met dit materiaal werken. Dun vlechtwerk van Azobé wordt toegepast als tuinafscheiding, beschoeiingen en zinkstukken.

Naar Ardennen Vakantieland

Bamboe is zijdezacht

Bloeiwijze

Zaden

Azobé stammen. Zo worden ze aangelevrd;

Azobé

Azobé boom

Azobé


Houtkleur Azobé

Azobé in bloei
Azobé in bloei

Campings in de Ardennen Hotel -B&B in de Ardennen Vakantiehuisje in de Ardennen Vakantieparken in de Ardennen